Berguedà-Cal Rosal-St. Quirze de Pedret

Característiques:

Punt de sortida: Cal Rosal. Aparcament a l'inici de la Via Verda del Llobregat, al Nord del poble i al costat mateix del riu, (UTM 31T) - E(X): 406523 m; N(Y): 4658471 m.
Tipus (Linela/Circular): Lineal.
Dificultat: Fàcil. Només té una petita part, al final del recorregut, en l'aproximació a l'església de Sant Quirze, que és una mica costeruda. L'anada i la tornada es fan pel mateix camí.
Què veure: En aquesta excursió farem una part del recorregut de la Via Verda del Llobregat que aprofita l'antic carrilet de Manresa a Guardiola de Berguedà, via fèrria que va quedar en desús l'any 1973 al construir-se el pantà de la Baells. Durant l'excursió seguirem el curs del riu Llobregat i visitarem tres punts emblemàtics del Berguedà. En primer lloc la Colònia Rosal, a la part dreta del riu. Va ser la primera colònia tèxtil de Catalunya, ja que cap a l'any 1860 iniciava la seva activitat. A mitjans de segle XX va arribar a tenir uns 1.200 treballadors repartits en tres torns i que feien funcionar uns 500 telers i les màquines auxiliars corresponents. En segon lloc el magnífic pont gòtic de Pedret, aigües avall de la presa de la Baells. Consta de quatre arcs de mides desiguals; l'arc central és apuntat i els altres tres són més petits i de mig punt. A tocar del pont, a la banda sud i excavats a la roca viva, es veuen un seguit de forats arrodonits que corresponen als encaixos de les bigues que sostenien una passera més antiga, tota ella de fusta. La construcció del pont es va iniciar al segle XII i travessa el Llobregat resseguint el camí ral que des de Berga anava al monestir de Sant Pere de la Portella i a l'ermita de la Quar. En tercer lloc l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret. Aquesta església sembla tenir els seus orígens allà pel segle X encara que després, a finals del XII, va sotmetre's a diferents modificacions romàniques. Les seves pintures murals són còpies, les originals es conserven a diferents museus del territori. Com església val la pena fer-hi una visita. La podreu fer dissabtes, diumenges i festius al matí. Millor contacteu abans d'anar al telèfon 93 821 13 84 o visiteu el web http://www.turismeberga.cat/

Precaucions:

Cap en especial donat que el recorregut està ben senyalitzat, és ample i amb molt poc desnivell (excepte la part final, del pont a l'església de Pedret, que és una mica costeruda), a més a més no hi ha bifurcacions que ens puguin fer dubtar.

Dades Tècniques:


Track (wikiloc):
Data de realització:
14/09/2017
Mapa:
36-12_T5K_ED50_ICGC
Senyalització:
Senyalització vertical, pals alts. El camí no té pèrdua.
Distància (amb altures):
5,423 km (només anada)
Altitud Sortida:
483 m.
Altitud Arribada:
579 m.
Altitud Mínima:
483 m.
Altitud Màxima:
579 m.
Ascens Acumulat:
141 m.
Descens Acumulat:
48 m.
Temps aproximat:
1 h 45 minuts (sense aturades).
Cobertura telefònica
Normal en tot el recorregut amb Movistar.

Aproximació (en cotxe des de Barcelona):

Av. Meridiana, C58 direcció Terrassa i Vacarisses, C55 direcció Manresa, C16C direcció Berga, E9-C16 direcció Berga, E9-C16 Sallent, Balsareny, Navàs, Puig-reig, Gironella. Passada aquesta última població i aproximadament en el km 92,6 trobem la sortida a Cal Rosal. Agafem la sortida i girem a l’esquerra, passant per sota de la C16 i arribant tot seguit a Cal Rosal. Ja pràcticament a la sortida del poble, just abans de travessar el riu Llobregat, trobem una gran rotonda de la qual sortim immediatament per la primera sortida a la dreta. Ja estem a la gran esplanada que serveix d’aparcament i que és l’inici de l’excursió d’avui. Aparquem.

Descripció:


Abans d’iniciar l’excursió aprofitem per anar uns passos enrere, en direcció a la gran rotonda, sense arribar-hi. A mà dreta trobem un pont antic. Des d’aquí tenim una bona panoràmica del Llobregat i de part de la Colònia Rosal. Aprofitem per fer unes quantes fotografies. Si anem bé de temps ens podem arribar fins a la colònia, que és a tocar, i visitar-la. Després tornem a l’aparcament on veiem uns plafons informatius que ens parlen del camí de les colònies tèxtils del Llobregat, un tram comprés entre Cal Rosal i l’Ametlla de Merola on hi havia fins a quinze colònies tèxtils. Altres informacions ens descriuen més concretament la Colònia Rosal. Veiem també un pal indicador amb la llegenda “Via Verda del Carrilet”. Aquest és el camí que hem de seguir.
Comencem a caminar i ja vegem el viaducte de la C16 que passa per damunt del nostre recorregut, però abans tindrem ocasió de veure a l’altre costat del riu els edificis de la colònia. Una mica més endavant ens trobarem amb altres edificis, probablement habitatges pels treballadors, molt malmesos i totalment abandonats. Ara sí que passem per sota del viaducte, les dimensions del qual no ens deixen indiferents. Estem a uns 400 m de l’inici. Una mica més endavant ens trobem amb una tanca de fusta. Està oberta i la passem. Seguim caminant, sempre amb el riu a la nostra esquerra. Aproximadament quan portem 1.000 m des de l’inici trobem la resclosa i el canal, que per l’altra costat del riu, portava l’aigua a la colònia.
Seguim el nostre camí i aviat trobem l’assut de la fàbrica de S. E. de Carburos Metálicos. Com el riu no baixa amb massa força, ens permet pujar-nos damunt de l’assut i caminar cap al centre del riu des d’on podem fer algunes fotografies interessants. En aquest punt el riu es reté i s’amplia la seva llera. La vegetació de ribera és frondosa i està en la seva esplendor. Tornem al camí i de tant en tant, mentre caminem, anem veient el riu, unes vegades més calmat, altres més mogut, però sempre tenim dificultats per veure’l en tota la seva espectacularitat. La vegetació ens ho impedeix. Per sort els pescadors han anat fent petits caminets, estrets i embardissats però que ens permeten arribar fins a l’aigua. En alguna ocasió això ens permet poder fer alguna bonica fotografia.
Quan portem caminats aproximadament uns 2,8 km ens trobem el primer dels tres túnels del recorregut. Aquest, a l’igual que el tercer, és curt i no té il·luminació, tot i que no fa falta perquè amb la llum que entra per les dues boques és suficient per veure’s. Al cap d’uns 300 m trobem el segon túnel, aquest és el més llarg, fa corba a la dreta i està il·luminat. Sortim del túnel i el riu baixa ara una mica engrescat entre roques. El camí passa ara per una trinxera bastant alta i tot seguit arribem a l’únic pont sobre el riu que trobem en aquesta via verda. Estem més o menys al km 3,8 del recorregut. Aquí tenim l’oportunitat de buscar un caminet dels que fan els pescadors i acostar-nos al riu i al pont per la seva base. Així podrem fer alguna fotografia d’aquesta obra d’enginyeria i del riu que en aquesta zona segueix anant una mica revoltat entre pedres i roques. Retornats al camí principal, passem per damunt del pont, al que han dotat de baranes de fusta fetes amb troncs i branques d’arbre, per donar més seguretat als excursionistes. Hem passat al marge dret del riu. Ja no ens mourem d’aquest costat fins a arribar al pont de Pedret.
Només passar el pont ens trobem amb el tercer túnel. A la seva entrada, a la dreta, hi ha la Font dels Pescadors. Malauradament està seca. Passem el túnel i ja ens estem aproximant al final de l’excursió. El riu continua saltant entre pedres i roques i la vegetació a banda i banda continua sent exuberant. Uns metres més i a la dreta del camí trobem una pista i una passera de formigó que ens porta a l’altre costat. Nosaltres no prenem aquesta pista i seguim per la principal. Al cap d’uns pocs metres, a l’esquerra del camí, trobem el refugi de pescadors i una mica més endavant el Pont de Pedret. Per veure’l millor, des d’aquest costat del riu, deixem la pista principal i baixem per un corriol que ens permet acostar-nos a l’aigua i veure gairebé tot el pont. Una frondosa vegetació no ens deixa acabar de veure l’extrem esquerre. Però no és cap problema, ja que tornarem enrere, arribarem a la pista principal, travessarem el riu pel pont i a l’altre costat tornarem a baixar cap a l’aigua. Ara sí, des d’aquest costat esquerre tenim una visió de tot el pont. És un pont gòtic dels anomenats d’esquena d’ase a causa de l’obertura central que és més alta que les altres tres i això fa que tingui una forma molt característica. A la roca, a tocar del pont es troben una sèrie de forats rodons als quals se’ls hi ha donat diverses explicacions. Uns correspondrien a les bigues d’una passera de fusta construïda en època romànica. Altres serien la base d’una rudimentària pressa per poder canalitzar l’aigua i aprofitar-la en un molí fariner. No hi ha dubte que aquest lloc bé mereix una estona per poder fer unes quantes fotografies des de diferents angles.
Un cop vistes totes les possibilitats del Pont de Pedret, ara ens toca fer una mica de pujada i arribar-nos fins a l’església de Sant Quirze de Pedret. Des de la sortida del pont hi ha dues possibilitats. Una camp a través i pujant alguns graons, és el camí més curt però també el més cansat. L’altra possibilitat és seguir la pista asfaltada que després d’unes quantes giragonses, sempre en pujada, ens deixa al costat de l’església. Si les forces no us van sobrades us recomano aquesta segona alternativa.
El conjunt de l’església de Sant Quirze està format per dos edificis contigus. A la part més al migdia es troba un edifici de pagès, a la part més al nord i una mica més elevada es troba l’església. Es tracta d’un edifici preromànic, de tres naus, construït cap al segle X i reformat al segle XII. Va ser en aquesta reforma que l’església va perdre la nau de migdia que actualment està coberta per una restauració feta a mitjans del segle passat. Té tres absis que es comuniquen amb les seves naus corresponents amb arcs de ferradura La porta, que també s’obra al migdia, està formada per dos arcs de mig punt en degradació i una columna amb capitell a cada banda. El campanar d’espadanya va ser eliminat en l’any 1995. Actualment hi ha un campanar nou, modern, separat de l’església cap a la banda de ponent, d’estructura metàl·lica i que toca l’Àngelus cada dia. A l’interior de l’església es conserven les pintures murals, que tot i ser una còpia de les originals, donen una imatge de gran realisme. Si es volen conèixer les pintures originals, haureu de visitar el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona.

Un cop vist aquest atractiu indret i fetes les fotografies de rigor tornem per on hem vingut de manera que en poc menys de dues hores estarem de nou a l'aparcament de Cal Rosal on hem deixat el cotxe.

Pont de Pedret:

Aparcament de Cal Rosal:

Informació de les colònies tèxtils:

El riu Llobregat al seu pas per la Colònia Rosal:

Soca d'arbre a l'aparcament:

Pal indicador. Hem de seguir la Via Verda del Carrilet:

Comencem a caminar. Al fons el viaducte de la C16:

Edificis de la colònia a l'altre costat del riu:

Edificis antics i abandonats al costat del camí:

El viaducte de la C16 que ens passa per damunt:

El camí segueix i aviat trobem una tanca de fusta:

Presa per la canalització de l'aigua cap a la Colònia Rosal:

Inici del canal cap a la colònia:

Desguàs d'un canal:

Assut de la fàbrica de S. E. de Carburos Metálicos:

El camí segueix:

Arribem al primer túnel:

El riu Llobregat amb les aigües tranquiles:

El segon túnel, més llar i il·luminat. Fa una mica de corba a la dreta:

Un altre cop el riu:

Antiga trinxera del carrilet:

Pont de la via verda sobre el Llobregat:

El pont per dalt, amb baranes de fusta i al final es veu la boca del túnel:

Font dels Pescadors, a l'entrada del túnel. Està seca:

Sortida del tercer i últim túnel:

El Llobregat va sortejant pedres i roques:

Refugi de pescadors, a tocar del pont de Pedret:

El Pont de Pedret:

El magnífic pont per la part de dalt: 

Vista del riu des del pont. Es poden veure els forats a la roca, senyals antigues d'una passera de fusta:

El pont vist des del marge esquerre, amb tots els seus ulls i la característica silueta "d'esquena d'ase":

l'ull central del pont i l'espectacular rocam en el que està construït:

A la dreta, l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret:

Sant Quirze de Pedret:

Porta d'accés a l'església:

La part de ponent de Sant Quirze:

El modern campanar, separat de l'església. Cada dia toca l'Àngelus:

Track de l'excursió:


Desitjo que la sortida d'avui hagi resultat distreta i agradable. Penso que no resulta pesada donada la poca diferència d'alçada entre l'inici i el final i ens ha permès visitar un parell de llocs entranyables. Espero que us hagi agradat. Si és així, us podeu subscriure al blog per tal de rebre les novetats. També podeu deixar els vostres comentaris que sempre seran benvinguts.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Moianès - La Vall de Marfà i el Molí de Brotons

Osona - Els ponts perduts de Viladrau

Osona - De Vilanova de Sau al pont de Malafogassa