Berguedà: Stri. de Queralt i St. Pere de Madrona

Característiques:

Punt de Sortida: Berga, Cal Fumanya, a la carretera BV4242 (UTM 31T) – E(X): 403927 m; N(Y): 4662342 m.
Tipus (Lineal/Circular):   Lineal.
Dificultat: Moderat-Difícil. És una excursió curta, tot i que puja a dos punts elevats i separats, amb un fort desnivell. El desnivell màxim és de 94 m amb un pendent màxim del 29% en el cas de Sant Pere de Madrona, i de 329 m amb un pendent màxim del 32,5% en el cas del Santuari de la Mare de Déu de Queralt.
Què veure: En aquesta excursió visitarem dos punts emblemàtics del Berguedà. En primer lloc l’ermita romànica de Sant Pere de Madrona, situada dalt d’una cresta que ens permet unes vistes fantàstiques des de la ciutat de Berga i els seus voltants fins a la Serra d’Ensija i els Rasos de Peguera. En segon lloc el Santuari de la Mare de Déu de Queralt que, a l’estar més alt, permet unes vistes de 360º al seu voltant, especialment si fem el camí de ronda que el volteja. El Santuari és un lloc molt estimat pels berguedans i té uns voltants amb racons molt bonics. Ubicat a quasi 1200 m d’altitud, és anomenat popularment el “balcó de Catalunya”. El conjunt l’integren el santuari, l’antiga hostaleria i l’església de la Cova, lloc on, segons la llegenda, fou trobada la imatge de la Mare de Déu. El Santuari s’aixeca sobre l’espai on antigament hi havia el castell de Guillem de Berguedà. El primitiu santuari fou construït el 1386 pel mercader berguedà Francesc Garreta. No obstant el temple actual és un edifici renaixentista del s. XVIII, amb diferents restauracions en la segona meitat del segle XX. La Mare de Déu de Queralt, documentada des del s. XIV, és un dels elements més destacats del santuari. Es tracta d’una petita talla de fusta d’estil gòtic. La llegenda diu que la Verge fou trobada per un pastor i, tot i els diversos intents de desplaçar-la a un altre indret, la Verge sempre retornava al seu lloc d’origen. Fou així com nasqué el Santuari de la Mare de Déu de Queralt, just a la zona on, segons la llegenda, la imatge volia ser venerada. Ben a prop es troba la Cova de la Troballa d’estil modernista. Si a l’excursió visitem primer (recomanable) Sant Pere de Madrona i deixem pel final la pujada al santuari, convé fer aquesta última sense presses donat que ens trobarem amb un fort desnivell que anirem salvant per un camí ple d’esglaons.
L’horari de visites al santuari és de 08:00 a 20:00 h a l’estiu i de 08:00 a 18:00 h a l’hivern. Per a més informació podeu telefonar a l’Oficina de Turisme de Berga al 93 821 13 84 o visitar el web:
http://www.turismeberga.cat/


Precaucions:

Pràcticament cap donat que els dos camins estan molt ben marcats i no hi ha bifurcacions que ens puguin fer dubtar. En el segon recorregut (santuari) i en dies de sol i calor convé evitar les hores centrals del dia perquè gairebé no hi ha ombres llevat de tres capelles on podem descansar resguardats del sol. També en aquest recorregut heu d’anar amb compte perquè el terra està empedrat en molts trams, de manera que convé vigilar on es posen els peus i evitar fer l’excursió si les pedres estan mullades (pluja, rosada, etc.) perquè en molts trams rellisquen molt.


Dades Tècniques (Ermita de Sant Pere de Madrona):


Track (wikiloc):
Data de realització:
13/09/2017
Mapa:
36-12_T5K_ED50_ICGC
Senyalització:
Senyalització vertical, pals alts i estaques baixes. El camí no té pèrdua.
Distància (amb altures):
0,948 km (anada i tornada)
Altitud Sortida:
934 m.
Altitud Arribada:
934 m.
Altitud Mínima:
934 m.
Altitud Màxima:
1.028 m.
Ascens Acumulat:
94 m.
Descens Acumulat:
94 m.
Temps aproximat:
1 hora (sense aturades).
Cobertura telefònica
Normal en tot el recorregut amb Movistar.


Dades Tècniques (Santuari de la Mare de Déu de Queralt):


Track (wikiloc):
Data de realització:
13/09/2017
Mapa:
36-12_T5K_ED50_ICGC
Senyalització:
Senyalització vertical, pals alts i estaques baixes. El camí no té pèrdua.
Distància (amb altures):
3,950 km (anada i tornada)
Altitud Sortida:
857 m.
Altitud Arribada:
857 m.
Altitud Mínima:
857 m.
Altitud Màxima:
1.186 m.
Ascens Acumulat:
373 m.
Descens Acumulat:
369 m.
Temps aproximat:
3 hores (sense aturades).
Cobertura telefònica
Normal en tot el recorregut amb Movistar.


Aproximació (en cotxe des de Barcelona):


Av. Meridiana, C58 direcció Terrassa i Vacarisses, C55 direcció Manresa, C16C direcció Berga, E9-C16 direcció Berga, E9-C16 Sallent, Balsareny, Navàs, Puig-reig, Gironella, Colònia Rosal, Berga. Només passar Berga i aproximadament en el km 98,5 trobem a mà esquerra un desviament. Deixem la E9-C16 i agafem aquesta carretera que ens porta a una gran rotonda a la qual pràcticament ni entrem, ja que sortim immediatament per la C1411z, fem el Revolt dels Oms i seguim aquesta carretera fins a aproximadament el km 79,5 on a l’esquerra comença la carretera BV4241 que agafem. La seguim durant aproximadament 1,8 km. Trobarem, a la dreta, l’inici de la carretera BV4242 que va al santuari de la Mare de Déu de Queralt i als Rasos de Peguera, l’agafem. A uns 500 m arribem a Cal Fumanya (esquerra), una gran masia a tocar de la carretera. Busquem aparcament en aquesta zona. A la dreta tenim el barri de Fumanya amb dos o tres carrers que ens facilitaran poder aparcar. Un cop aparcats travessem a peu la carretera i anem a buscar un camí senyalitzat entre Cal Fumanya i el dipòsit d’aigua. És l’inici de les excursions d’avui.


Descripció:

Un cop en el punt d’inici veiem un pal indicador que diu “Camí de Queralt”, seguim el camí indicat. A l’esquerra tenim Cal Fumanya i a la dreta un gran dipòsit d’aigua, inicialment pintat d’un blau molt clar però ara ple de grafitis. El camí fa pujada i de tant en tant anem trobant graons que ens ho faciliten. El terra en molts trams està empedrat. Quan portem uns 300 m des de l’inici de l’excursió ens trobem una bifurcació (senyalitzada amb una estaca baixa): a l’esquerra el santuari de Queralt i a la dreta Sant Pere de Madrona. Nosaltres agafarem a la dreta, primer visitarem Sant Pere, baixarem fins a aquesta bifurcació i després pujarem al santuari de Queralt. Així doncs, ara toca anar a la dreta. El camí es fa una mica estret i està ple de pedres però la pujada, de moment, no és gaire forta. Després a poc a poc el desnivell va augmentant i acabem just a sota de l’ermita on uns graons fets de pedra ens faciliten l’accés al recinte.
Sant Pere de Madrona és una ermita romànica construïda al segle XIII al mateix indret on abans s’aixecava l’antic castell de Madrona. És una capella d’una sola nau coberta amb volta de canó i amb un absis semicircular a llevant. La porta s’obre a migjorn, adovellada i tancada amb llistons gruixuts de fusta subjectats amb peces de ferro forjat que li donen una gran senzillesa i harmonia. Val la pena aturar-se uns moments per recuperar forces, admirar el paisatge que des d’aquí s’albira i fer unes quantes fotografies de l’ermita que bé s’ho val. Al cel potser tindrem oportunitat de veure volar grans rapinyaires que aquí abunden. Abans d’abandonar Sant Pere donarem un cop d’ull a la nostra propera fita: el santuari de Queralt que treu el nas entre els espadats de la serra i es veu perfectament penjat des d’on estem ara.
Tornarem desfent el camí de pujada fins a la bifurcació inicial. Arribats a aquest punt ara girarem a la nostra dreta i anirem, muntanya a munt, fins al santuari de la Mare de Déu de Queralt. Aquest camí és bastant costerut i amb poques ombres, de manera que hem de defugir les hores amb més sol. El terra en molts trams està empedrat, el que significa una complicació més perquè els turmells treballen de valent. També anem trobant bastants graons de pedra que ajuden a salvar els desnivells però que trenquen el ritme i fan la pujada més cansada. Estratègicament repartides pel camí trobem tres capelles, petites, que ens poden aixoplugar en cas de pluja i, en tot cas, ens permeten recuperar forces. En primer lloc trobem la dedicada a Sant Jacint que va ser la primera aixecada a la muntanya de Queralt en la primera meitat del segle XVII. A partir d’aquí les escales gairebé són contínues. Després d’aquesta trobem la capella Sant Jaume, construïda a finals del segle XVII. Des d’aquí ja veiem bastant proper el santuari, però abans trobarem l’última capella, la de la Mare de Déu dels Dolors, també del segle XVII. Ara només ens queda un esforç final i arribarem al pàrquing del santuari. Aquí els més cansats o els que tinguin alguna dificultat poden fer ús d’un ascensor inclinat que per un mòdic preu els deixarà en el bar del santuari. Els demès arribarem al mateix destí pujant unes últimes escales, tot i que aquestes estan molt ben fetes i no trenquen les cames com les que ens hem trobat pel camí.
El conjunt de Queralt consta fonamentalment del santuari, el bar-restaurant, el campanar (separat del santuari) i l’església de la Cova. L’indret és ampli i molt agradable. El santuari sembla que s’aixeca en l’indret on estava situat el castell de Guillem de Berguedà. És una església renaixentista amb un espaiós cambril on es venera la Verge. L’exterior es força auster. La capella de la Santa Cova, d’estil modernista, és un petit oratori adossat a la roca, on, segons la llegenda, va ser trobada la Verge. El campanar, separat del santuari i de construcció moderna té la particularitat que en la seva base hi ha un gran espai habilitat com a refugi per a grups.
Ara podem descansar una mica, visitar l’església i pujar al cambril per saludar a la Verge. Després anirem a fer un petit recorregut circular pels voltants del santuari que ens permetrà gaudir de les magnífiques vistes que hi ha des d’aquí i visitar alguns punts interessants. En primer lloc cal citar la fita en pedra que senyala l’inici del Camí dels Bons Homes, GR-107, que va des de Queralt fins a Montsegur, 189 km que es poden fer en 9 o 10 etapes, la meitat a la banda catalana i l’altra meitat a la francesa. A continuació podem visitar el campanar i la Cova de la Troballa. Si seguim per la banda assolellada (esquerra), amb magnífiques vistes sobre Berga i el seu entorn, ens trobarem el mirador d’en Garreta i la capella de Sant Ignasi. Travessarem un alzinar i passarem a tocar del pic del Castell Berguedà. Més endavant passarem per la miranda de les Guilles i la pineda de Rojalet. Iniciem el retorn per la banda obaga on s’aixeca l’ermita de Sant Joan, al pla de la Rateta, i travessarem una fageda on trobarem la Font del Bou i que ens portarà un altre cop al campanar i al santuari de Queralt.

La tornada la farem pel mateix camí que ens ha dut des de Cal Fumanya fins aquí. Ara haurem de vigilar on posem els peus perquè la baixada entre graons i pedres ens pot donar algun ensurt.
Un últim apunt: Quan ja em disposava a fer la tornada un escalador em va demanar el mòbil per fer una trucada d'emergència, el seu company havia quedat atrapat i molt possiblement amb el turmell trencat. Va fer una trucada al 112 i al cap de mitja hora disposaven d'un helicòpter dels bombers que van rescatar l'escalador amb una gran rapidesa i professionalitat. La muntanya mereix respecte. Quan hi anem fem-ho amb cura, precaució i sense malmetre l'entorn.

Fotografies:

Cal Fumanya: Punt d'inici de les excursions d'avui:

Pal indicador de l'inici del camí:

Dipòsit d'aigua al costat de Cal Fumanya i ben aprop de l'inici:

Bona part del camí està esglaonat:

Quan no són graons són pedres i lloses. A dalt, St. Pere:

Sant Pere de Madrona de més a prop:

Indicador de la bifurcació del camí. A la dreta: Sant Pere de Madrona:

El camí es fa estret i pedregós:

Crestes rocoses típiques d'aquesta zona:

Un últim esforç i ja hi som:

Ermita de Sant Pere de Madrona:

Porta de l'ermita adovellada i amb treball de ferro forjat:

Vista de Berga des de Sant Pere:

Vistes a l'Est, cap a les Agulles del Mercadal:

Vistes a l'Oest, cap al Santuari de Queralt que treu el nas a dalt de tot:

Capella de Sant Jacint:

A partir d'aquí tot són escales:

Capella de Sant Jaume:

Sant Jaume:

Capella de la Mare de Déu dels Dolors:

Mare de Déu dels Dolors:

Ascensor inclinat:

Antiga hostatgeria, al costat del santuari:

Façana del Santuari de la Mare de Déu de Queralt:

Interior de l'església amb el cambril de la Verge:

Campanar, separat del santuari:

Inici o final del Camí dels Bons Homes:

Vistes des del santuari:

Pic on estava situat el Castell Berguedà:

Ermita de la Cova de la Troballa:

Mirador d'en Garreta:

Helicòpter dels bombers:

L'helicòpter ha acabat amb èxit el rescat. Un bomber va penjat:

Tracks de les dues excursions d'avui:



Desitjo que els racons d'avui us hagin agradat. Si és així us podeu subscriure al blog per tal de rebre les novetats. També esteu convidats a deixar els vostres comentaris.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Moianès - La Vall de Marfà i el Molí de Brotons

Osona - Els ponts perduts de Viladrau

Osona - De Vilanova de Sau al pont de Malafogassa