Moianès - La Vall de Marfà i el Molí de Brotons

Característiques:


Província/Comarca/Municipi: Barcelona/Moianès/Castellcir.
Punt de Sortida: A tocar de La Fàbrega (restaurant) (UTM 31T) – E(X): 425631 m; N(Y): 4625365 m.
Tipus (Lineal/Circular): Lineal.
Dificultat: Moderada. El desnivell màxim és de 123 m. El camí des de La Fàbrega comença sent una pista ampla i còmoda que només canviarà quan cap al km 5,3 hàgim d’iniciar el descens cap a la riera de Marfà. Llavors el camí es converteix en un sender estret, amb alguna forta baixada i amb pedres soltes. Convé anar amb compte i ben calçat. Un altre punt que pot presentar alguna dificultat és travessar la riera donat que no hi ha cap pont ni passera. Amb sort podrem fer-ho de pedra en pedra. En cas contrari no hi haurà més remei que ficar els peus a l’aigua, però compte perquè aquí l’aigua acostuma a baixar bruta, sense depurar.
Què veure: En aquesta excursió gaudirem d'un recorregut per boscos i camps, primer relativament a prop del torrent de La Fàbrega i després de la riera de Marfà. Pel camí trobarem una poua de gel (poua nova de La Fàbrega), un parell de masies abandonades i en mal estat (El Saiol i El Saiolic), la font de La Tosca, les restes del molí de Marfà, l'ermita de la Mare de Déu de La Tosca i finalment el salt de La Tosca i el molí de Brotons, mig aixoplugat a la balma que la riera ha esculpit a la roca. El lloc val la pena de visitar. Pels més caminadors es pot completar aquest itinerari allargant-lo fins al mas de Marfà i l'església de Sant Pere de Marfà. Això representa fer uns 2,8 km més de recorregut total.
Precaucions: Cap en especial. En tot cas, si ha plogut recentment, anar en compte amb el cabal de les rieres.

Dades Tècniques:


Track (wikiloc):
Data de realització:
02/12/2015 i 14/02/2017
Mapa:
36-14_T5K_ED50_ICGC.
Senyalització:
Sense senyals. En algun moment de l’excursió trobem indicadors dels punts per on passem (poua de gel de La Fàbrega, El Gironès...). Molt aconsellable portar mapa o gps.
Distància (amb altures):
6,886 km. (solament anada)
Altitud Sortida:                             
610 m.
Altitud Arribada:
570 m.
Altitud Mínima:
534 m.
Altitud Màxima:
657 m.
Ascens Acumulat:
104 m.
Descens Acumulat:
142 m.
Temps aproximat:
2 hores 15 minuts (sense aturades, solament anada).
Cobertura telefònica
Normal en la majoria del recorregut amb Movistar.

Aproximació (en cotxe des de BCN): C17 direcció Vic. C17 Mollet. C59 Mollet direcció Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines. C59 Castellterçol. Seguim per la C59 direcció Moià, però abans d'arribar, aprox. en el km 35,1 agafem un trencant a la dreta per anar a La Fàbrega. Passem pel seu costat i per sota la C59 i girem a l'esquerra. Al final de la carretereta (uns 200 m des del pas inferior de la C59) trobem una esplanada on podem aparcar. Aquest és l'inici de l'excursió.

Descripció: Del mateix aparcament surt una pista ampla, de terra, en direcció NO. La seguim uns 100-120 m i trobem un trencall a la dreta que baixa cap a La Fàbrega. No l'agafem. Seguirem per la pista tal com anàvem però abans de seguir, en el mateix punt on ens trobem, a mà dreta trobarem damunt d'un petit monticle la poua de gel de La Fàbrega. Després de visitar-la per fora seguirem l'ampla pista en lleugera pujada. A mà dreta ens queda, una mica enfonsat, el torrent de La Fàbrega. Anem seguint la pista principal. Aprox. als 900 m de camí trobem una desviació a l'esquerra que porta a la masia El Gironès. No l'agafem, seguim per la pista principal. En un revolt pronunciat travessem el torrent del Gironès i tot seguit, aprox. en el km 2,140 deixem la pista principal, que ens portaria a Monistrol de Calders, i agafem una pista una mica més estreta que surt a la dreta. Aprox. en el km 3,750 trobem una desviació a la dreta que ens portaria al torrent de La Fàbrega però no l'agafem, seguim recte i a uns 150 m, a l'esquerra i damunt d'un replà, trobem les restes del Saiol (aprox. km 3,900). Seguim i ara a ma dreta passarem pel costat del Saiolic (aprox. km 4,660), abandonat però en millor estat que l'anterior. A partir d'aquí haurem d'estar atents perquè aprox. en el km 5,275 trobarem un sender a la dreta que hem d'agafar. Primer és planer, però aviat comença una forta, encara que curta, baixada. El terra està ple de pedres soltes. Anem en compte. El sender va suavitzant el seu pendent a mesura que la vegetació es va fent més ombrívola i ens acostem a la riera de Marfà. Just abans d'arribar a la riera, a peu de camí i a l'esquerra, trobem la font de La Tosca. Després seguim i sortim a l'espai obert de la riera. Haurem de buscar la manera de travessar-la. Si baixa força aigua no hi haurà més remei que ficar els peus a la riera, que per cert baixa amb una aigua no gaire neta. A l'altre costat trobarem primer les restes bastant malmeses del molí de Marfà. Després, agafant la pista en direcció SE i en suau pujada, arribarem ben aviat a l'ermita de la Mare de Déu de La Tosca. Deixem l'ermita i seguim la pista uns 70 m fins a un revolt molt pronunciat cap a l'esquerra. Allà deixem la pista i agafem un corriol a la dreta, mig amagat per la vegetació, al peu del penya-segat. En menys de 200 m arribarem al gorg i al salt de la Tosca. A la dreta, mig aixoplugat en la balma excavada per la riera, es troba el molí de Brotons. El paratge és d'una gran bellesa, especialment quan baixa un bon cabal d'aigua. Quan en baixa poca i el nivell és baix hi ha la possibilitat de creuar la riera, per exemple per la paret de l'embassament a prop del molí, i visitar-lo per dintre.
Aquest molí estigué habitat i en funcionament almenys des de l'any 1608 i fins al 1863. Aquest any una gran avinguda d'aigua s'endugué un nadó amb el seu llitet de fusta fora del molí. Hi moriren les vuit persones de la família del moliner. Des de llavors ha romàs abandonat. També aquella riuada va provocar l'abandonament del molí de Marfà tot i que en aquest cas el moliner i la seva dona van poder salvar la vida enfilant-se a la teulada.

El Gironès:

El Saiol:

El Saiolic:

El Saiolic:

Sant Pere de Marfà:

Font de La Tosca:

Riera de Marfà:

Riera de Marfà:

Ermita de la Mare de Déu de La Tosca:

Salt de la Tosca i Molí de Brotons:


Planell amb el Track:



Espero que us hagi agradat. Si és així us podeu subscriure al blog per tal de rebre les novetats. També podeu deixar els vostres comentaris.












































Comentaris

  1. És una molt bona opció pels amants de la natura. Gràcies per la detallada descripció, és realment un punt molt positiu tenir una acurada valoració del paratge abans de posar-se a caminar. Ens l'apuntem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Esther! Celebro que t'agradi el blog i espero que et sigui d'utilitat!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Osona - Els ponts perduts de Viladrau

Osona - De Vilanova de Sau al pont de Malafogassa